Container afgekeurd maar wat nu?

Sommige giftige gassen in de containers zijn afkomstig uit de lading zelf of het verpakkingsmateriaal en komen bijvoorbeeld vrij door het uitharden van daarbij gebruikte materialen. Andere stoffen worden er speciaal ingestopt om producten te conserveren of ongedierte te bestrijden (zoals methylbromide en fosforwaterstoffen). Het openen en betreden van niet-ontgaste containers kan in zulke gevallen forse gezondheidsrisico’s opleveren. Er zijn twee manieren van ventileren:

Geforceerde ventilatie

Gasmeetstation Nederland beschikt over de meest geavanceerde en moderne ontgasfaciliteiten. Met de beschikking over speciaal ontwikkelde ontgasstellingen welke ruimte biedt om ruim 96 containers tegelijk te ventileren. Met behulp van speciaal ontwikkelde ‘zuigmondjes’ kunnen containers ongeopend ontgassen.

Natuurlijke ventilatie

Door de deuren van de container te openen is het mogelijk om de container op een natuurlijke manier te ontgassen. Deze methode is geschikt voor natuurlijke gassen, zoals zuurstof, koolstofmonoxide en koolstofdioxide, maar is niet onder alle omstandigheden toepasbaar. Onder andere tijdens een regenbui kan de deur van de container niet geopend blijven. Ook is het afhankelijk van de hoeveelheid goederen die zich in de container bevindt.

Voordelen

 • Grootste ontgassingslocatie van Nederland

  Op de Rotterdamse Maasvlakte heeft Gasmeetstation twee eigen vestigingen en biedt de modernste faciliteiten voor gasmeten en het milieuvriendelijk  (ont)gassen van containers. Met ruimte om wel 96 containers tegelijkertijd te  ventileren, maakt dit de grootste ontgassingslocatie van Nederland. Nieuw is bovendien dat containers voor het ontgassen driehoog worden gestapeld in  rekken met geïntegreerde ontgasunits. 

 • Inland ontgaslocaties

  Is uw container elders in het land afgekeurd, dan is er de mogelijkheid om uw container op ruim 21 locaties te laten ontgassen.

 • Container ongeopend ontgassen

  Voor het geforceerd ventileren wordt er gebruik gemaakt van een ‘zuigmondje’. Door het gebruik van speciaal ontwikkelde zuigmonden worden schadelijke gassen en dampen uit de container gezogen zonder de deuren te openen. Voordeel is dat de containers niet meer geopend worden en de originele zegels intact blijven. Ook hoeft de Douane niet aanwezig te zijn indien het Douane goederen betreft. Ander voordeel is dat er geen risico is op schade of diefstal. De afgezogen lucht wordt door middel van een pomp en filtersysteem
  afgevoerd waardoor er schone lucht de atmosfeer in wordt geblazen.

 

Waar komen de gassen eigenlijk vandaan? Leer hier verder

Verschillende factoren

Om gegaste containers gasvrij te krijgen zijn een aantal methoden die wij toepassen. De methode en duur van ontgassen is afhankelijk van de volgende factoren;

 • Weersomstandigheden;
 • Buiten temperatuur;
 • Type gas;
 • Concentratie van gas;
 • Product;
 • Hoeveelheid in container;
 • Luchtvochtigheid.

 

Verwijderen van Fosfine

Fosfine wordt toegevoegd om ongedierte uit de container te houden. Wanneer er fosfine in een container gemeten wordt, is de kans zeer groot dat er zakjes of tabletten fosfine in de container aanwezig zijn. Deze zakjes of tabletten dienen altijd veilig verwijderd te worden, omdat deze schadelijke dampen produceren en dat voor een langere tijd kunnen blijven doen. Bij Gasmeetstation is er de mogelijkheid om deze zakjes en tabletten fosfine te verwijderen. Ook wanneer deze niet meetbaar maar wel aanwezig zijn kunnen deze op een veilige manier verwijderd worden. De fosfinezakjes en tabletten zullen dan apart afgevoerd en vernietigd worden.

Lossen met PBM’s & overladen in geventileerde trailers

Wanneer de producten in de container blijven dampen of de goederen snel beschikbaar moeten zijn, is er de mogelijkheid om de goederen aan de loods te lossen. De producten zullen met persoonlijke bescherming gelost worden. Gasmeetstation beschikt over 10 eigen speciaal geventileerde trailers waardoor het mogelijk is om goederen over te laden zodat deze snel op eindbestemming kunnen zijn. Afhankelijk van de stoffen en concentraties kan er gebruik worden gemaakt van verschillende PBM’s. Ook is er de mogelijkheid om de goederen om te pakken of stuwmateriaal te verwijderen. Deze kunnen voor een beter resultaat op de gasmeting zorgen. Ongeacht de methode of type gas dat zich in uw container bevindt: het Gasmeetstation zoekt altijd naar de meest passende oplossing om uw producten zo snel mogelijk gasvrij te krijgen.

Neem hiervoor contact met ons op via planning@gasmeetstation.nl of via 088 996 4750.