Havenkrant: Aan deze container zit een luchtje

 

 

 

 

Gooi je een container open na een lange reis, dan komt er vaak een ‘luchtje’ vrij. Meestal een gewoon geurtje, maar soms ook een schadelijk gas. Om ongelukken te voorkomen, controleert het Gasmeetstation containers.

Zoals altijd waait het op de Maasvlakte nét iets harder dan elders. De windvlag staat strak gespannen wanneer een vrachtwagen het terrein van het Gasmeetstation oprijdt. Op de trailer staat een container van een van de aanpalende terminals aangemerkt voor controle.

De chauffeur stopt bij het depot en meldt zich met zijn ladingpapieren, waarna een medewerker van het Gasmeetstation het overneemt. In dit geval: gasmeetkundige Bart Otto. In zijn hand heeft Bart een metalen sonde – een probe in jargon – die hij door een klein gaatje in de container steekt. ‘De probe zuigt lucht uit de container’, legt Bart uit. Hij wijst op de slang die aan de andere kant is verbonden met een gasanalyse-apparaat. ‘Dat meet precies welke gassen de container bevat, en vooral: of de concentraties niet te hoog zijn.’

Lees hier het hele artikel  

Leave a Comment